GroenLinks wil dat de coalitie in Rotterdam zich aansluit bij de Verklaring van Dordrecht en daarmee de nalatigheid van de eerdere Leefbaar-coalitie (2014-2018) te repareren. De geloofsbrief houdt in dat er een goed en specifiek beleid nodig is voor transpersonen, die bijna drie keer zo vaak dan gemiddeld in de bijstand zitten. Ook het aantal arbeidsongeschikten is onder transpersonen hoog (12%).
De gemeenten Enschede, Den Haag, Arnhem, Amsterdam en Utrecht hebben deze verklaring al ondertekend. In 2017 hield Leefbaar dit in Rotterdam tegen. ‘’Maar Rotterdam heeft nu een nieuw stadsbestuur met een fris en modern diversiteitsbeleid: Relax dit is Rotterdam’’, aldus de fractie van GroenLinks in haar pleidooi.
‘’Veel transpersonen ervaren discriminatie op de werkvloer en voor transitie is vaak geen ruimte’’, zegt Lies Roest, de Rotterdamse fractieleider van GroenLinks. ‘’Transpersonen zijn een belangrijk onderdeel van de moderne maatschappij en een aanwinst voor een divers Rotterdam. Helaas zijn er nog steeds veel moeilijkheden waar transpersonen mee geconfronteerd worden, in het bijzonder op de arbeidsmarkt.’’
De tien punten uit de Verklaring van Dordrecht vormen een handvat voor het creëren én in stand houden van een transpersoonvriendelijke werkvloer en arbeidsmarkt. Bestrijding van discriminatie en toegang tot werknemersrechten staan hierbij centraal.